We kennen cava, crémant, champagne, prosecco, sekt en nog andere bubbelwijnen. Tot eergisteren moesten we ons beredderen met ‘Belgische Mousserende Kwaliteitswijn’ maar dat bekt niet. Nu hebben Vlaamse en Waalse wijnbouwers gekozen voor BelBul, als kwaliteitslabel. In Zwijnaarde heb je er alvast twee.

Alle bestaande BOB (Beschermde Oorsprong Benaming), BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) en AOP/AOC benamingen blijven bestaan. Belbul is een overkoepelende merknaam/kwaliteitslabel om het voor de consument overzichtelijk te houden.

Niet alle wijnbouwers mogen BelBul op hun fles zetten. Kwaliteits- en herkomstcriteria zijn bepaald. Zo moet de productie in België gebeuren met hier geteelde druiven. De mousserende wijn moet ook geproduceerd worden volgens de ‘méthode traditionnelle’, die ook verplicht is in Champagne. Het wijndomein moet een familiebedrijf zijn en de schuimwijn moet erkend zijn als BOB of AOP.

In Oost-Vlaanderen mogen 5 domeinen het kwaliteitslabel op de fles zetten. In Zwijnaarde (Gent) zijn dat domein Waes – https://www.wijndomeinwaes.be/ met zijn primeur 100% chenin blanc – Vandersteene – https://www.gemaflor.eu/Wijndomein-Vandersteene Verder Domein Cruysem in Kruisem – https://cruysem.be/ en ’t Verhaal in Merelbeke – https://wijngaardhetverhaal.be/

West-Vlaanderen en Limburg zijn al heel lang bekend voor hun kwaliteitswijnen. Alle info vind je op de site van Belbul – https://www.belbul.be/nl/wijndomeinen/ en al de wijnen van de verschillende domeinen https://www.belbul.be/nl/mousserende-wijnen/. Keuze in overvloed!

Er zijn nu 958 hectare wijngaarden in ons land met 321 wijnbouwers, die niet allemaal mousserende wijn vinifiëren. Met Belbul op de fles zijn het er 22. Belgische wijnen zijn niet goedkoop. Colruyt kan cava op de markt brengen voor 4.99 euro terwijl we hier snel over 20 euro spreken. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.