Een financiële duw in de rug
Premies bij verbouwingen
Voor heel wat werken aan de woning kun je premies aanvragen. Soms moet je er wel snel bij zijn, want bepaalde maatregelen zijn tijdelijk.
Els Van Crombruggen en Roger Vanparys
Bij de premies voor de renovatie van je woning hou je het best een aantal zaken in de gaten.
Voor doe-het-zelvers
Zo kent Vlaanderen een tijdelijke premie voor dak- of zoldervloerisolatie aan doe-hetzelvers toe, althans tot halverwege dit jaar. De premie geldt effectief voor facturen met een datum tussen 1/7/2022 en 30/6/2024, die maximaal twee jaar oud zijn op het moment van de aanvraag.
Dit is trouwens een van de weinige premies die je als doe-het-zelver in Vlaanderen kunt opstrijken.
Alleen binnen de categorieën “elektriciteit en sanitair” en “binnenrenovatie” kom je als doehet-zelver ook in aanmerking voor een verbouwpremie.
In het Brussels Gewest mag je de werken nooit zelf uitvoeren als je een premie uit het Renolutionstelsel in de wacht wilt slepen.
In het Waals Gewest kom je als doe-het-zelver in aanmerking voor een premie voor dakwerken (ongeacht het bedrag) of andere energiebesparende werkzaamheden tot € 6 000 (bedrag inclusief btw), zonder dat daar een woonaudit aan moet voorafgaan. Je mag dan facturen inbrengen voor het aangekochte materiaal.
Extra voor warmtepompen
In Vlaanderen gelden al langer hogere premies voor luchtwaterwarmtepompen (die hun warmte afgeven via radiatoren of vloerverwarming) en hybride warmtepompen (die deels op fossiele brandstof kunnen draaien).
Deze maatregel is intussen verlengd tot eind 2025.
Het Waals Gewest hanteert voor systemen van hernieuwbare energie zoals warmtepompen een apart premiestelsel waarbij vooraf geen woonaudit nodig is. Dit stelsel loopt tot 31/12/2025. Het bedrag is met de helft verhoogd.
Specifiek voor de warmtepomp geldt in heel België overigens een verlaagd btw-tarief van 6 % (behalve voor de hybride modellen), zelfs bij woningen jonger dan tien jaar. Die maatregel loopt nog tot 31/12/2024.
Maximale percentages
Uiteraard zitten er beperkingen op de premies. Goed nieuws in Vlaanderen: de percentages van de premies voor de laagste en de middelste inkomenscategorieën, van respectievelijk 50 % en 35 %, blijven in 2024 aangehouden, waar ze normaal gingen zakken naar 35 % en 25 %. Die daling is uitgesteld en zal pas ingaan voor aanvragen vanaf 2025.
In het Waals gewest is wat je maximaal terugkrijgt sinds dit jaar opgetrokken van 70 % of 80 % naar 90 % van het factuurbedrag. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gold al een maximum van 90 %.
Totaaloverzicht
In de drie gewesten vind je de meeste premies gebundeld in één systeem. Vlaanderen (MijnVerbouwpremie) en Brussel (Renolution) stellen ook een online tool ter beschikking die op basis van je postcode aangeeft of jouw stad of gemeente een extra in petto heeft. En een simulatietool geeft een idee van de totale steun, over alle stelsels heen, die je mogelijks kunt genieten bij je verbouwingen. Voor Wallonië bestaat vooralsnog geen overzicht van de gemeentelijke premies. Je klopt hiervoor dus het best aan bij je eigen stad of gemeente.