De acties die het parket West-Vlaanderen, het parket Oost-Vlaanderen en het arbeidsauditoraat Gent op 5 mei startten, werden voor een derde keer verlengd. Ook vorige week vroeg het openbaar ministerie op de zitting van de politierechtbank om de behandeling van de dossiers uit te stellen tot na het gerechtelijk verlof.
Sinds anderhalve maand zijn er her en der acties van de magistratuur tegen de hervormingen van de regering. De rechterlijke macht is natuurlijk een belangrijke democratische pijler naast parlement (wetgevend) en regering (uitvoerend). Justitie is al tientallen jaren het kneusje. Zo staat het justitiepaleis in Brussel al meer dan 41 jaar in de steigers.
Bepaalde rechtbanken huizen in aftandse gebouwen. In Gent hebben we een nieuw justitiepaleis maar aan het Koophandelsplein verloopt alles zo ongeveer nog zoals het in 1846 begon.
Wat doen ze nog of stelt men uit?
Uitzonderingen op de algemene regel dat het openbaar ministerie uitstel zal vragen, en waarin het openbaar ministerie dus toch zal vorderen, blijven hetzelfde:
zaken waarin een of meer personen ter zake aangehouden zijn (inclusief ET)
zaken met dodelijke ongevallen, rijden onder invloed van alcohol of drugs, afleiding achter het stuur, zware snelheidsovertredingen en de dossiers art. 42 en 44 Wegverkeerswet
zittingen waarin een vonnis wordt uitgesproken
zaken waarvan de verantwoordelijke magistraat vindt dat ze toch moeten worden behandeld, om redenen die eigen zijn aan de zaak
Hierna zal opnieuw gekeken worden of er bijkomende acties zich opdringen
“Justitie is geen budgettaire post, maar een pijler van de rechtsstaat. Wij vragen geen privileges, wij vragen respect.”
Ook het Parket-Generaal sloot zich hierbij aan. “Deze beslissing vormt de druppel na jarenlange structurele verwaarlozing van Justitie: aanhoudende personeelstekorten, verouderde infrastructuur, uitgestelde digitalisering en een gebrek aan langetermijnvisie.”
Foto © Free Unsplash